Dieta śródziemnomorska… z polskim pieczywem
Dieta śródziemnomorska z roku na roku zyskuje coraz więcej zwolenników. O jej prozdrowotnych właściwościach mówi wielu dietetyków, ponieważ składa się głównie z owoców, warzyw, ryb… i pieczywa!
Ma właściwości prozdrowotne, a nawet odchudzające, a jej „wyznawcami” są Grecy, Hiszpanie czy Włosi – mowa oczywiście o diecie śródziemnomorskiej, która w krótkim czasie podbiła także resztę Starego Kontynentu. Jest zalecana osobom z nadciśnieniem oraz wysokim cholesterolem. Udowodniono także, że osoby opierające swój jadłospis na diecie śródziemnomorskiej rzadziej chorują na choroby sercowo-naczyniowe. I choć przygotowanie niektórych potraw może zająć więcej czasu, my podpowiadamy, jak zrobić szybkie, smaczne
i – co najważniejsze – zdrowe przekąski inspirowane dietą śródziemnomorską
z pieczywem NOWEL.
Dipy, przystawki, przekąski…
W diecie śródziemnomorskiej dużo uwagi poświęca się przystawkom – to one mają rozgrzewać apetyt na dania główne oraz nasycić największy głód. Najprostszą z nich jest ajwar, czyli pasta z pieczonej papryki i bakłażanów, która świetnie komponuje się do podpieczonego lub grillowanego pieczywa z masłem czosnkowym.
Do zrobienia 2 słoików ajwara wystarczą nam: 3 czerwone papryki, 1 bakłażan, 2 ząbki czosnku, oliwa (ma przykryć dno garnka), 1 papryczka chilli, 1 łyżeczka octu z białego wina i 1 łyżka koncentratu pomidorowego. Po umyciu, oczyszczeniu i pokrojeniu na ćwiartki papryki i bakłażana, wraz z czosnkiem umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 190 st. Celsjusza. Pieczemy ok. 30 minut, co jakiś czas obracając. Następnie obieramy warzywa ze skórki
i blendujemy. W dużym garnku na oliwie podsmażam chilli i dodajemy do niej pastę z warzyw. Doprawiamy do smaku octem, koncentratem, solą i pieprzem. Można dodać odrobinę cukru. Całość dusimy ok 45 minut i… gotowe. Podajemy z podpieczonym pieczywem, np. bagietką z masłem czosnkowym
lub półbagietką od NOWEL.
Pyszną i sycącą przystawką w stylu śródziemnomorskim są też pieczone pomidory. Co więcej, jest to przepis w duchu zero waste – możemy wykorzystać do nich wczorajsze pieczywo. Potrzebne będą: 4 duże pomidory, 3 kromki czerstwego chleba lub bułki, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 5 łyżki oliwy. Chleb podsuszamy parę minut w piekarniku, a następnie ręcznie kruszymy go na mniejsze kawałeczki. Mieszamy je w misce razem w oliwą, czosnkiem i natką. Solimy i pieprzymy. Następnie powstałą mieszanką posypujemy przekrojone na pół pomidory. Wkładamy je na 20-25 minut do piekarnika aż zmiękną, ale nie stracą swojego kształtu. Gotowe!
Kolacja po włosku
Jeśli mamy ochotę na kolację (lub śniadanie!) we włoskim stylu, możemy szybko i łatwo przyrządzić klasyczne ciabatty – jedną z nich jest niezastąpiona caprese. Potrzebne będą: 2 ciabatty, np. naturalne lub z oliwkami od NOWEL, pomidor, oliwa, kulka mozzarelli, kilka listków bazylii oraz pesto (gotowe lub zrobione własnoręcznie – bazylię miksujemy z oliwą, garstką tartego parmezanu, podsmażonymi orzeszkami pini, ząbkiem czosnku oraz solą
i pieprzem). Bułki kroimy na pół i smarujemy z obu stron cienką warstwą pesto. Układamy „na zakładkę” plasterki pomidora i mozzarelli, dekorujemy listkami bazylii, solimy i pieprzymy. Połówki ciabatty składamy i zapiekamy w piekarniku lub opiekaczu ok. 10-15 minut. Pyszne, włoskie kanapki gotowe!