Dieta seniora – pieczywo funkcjonalne

28 września 2020 | Aktualności

Jadłospis seniora powinien wyglądać nieco inaczej niż osoby w średnim wieku lub dwudziestolatka. Czy pieczywo funkcjonalne powinno zostać wprowadzone do diety seniora? Jakie są zalety tej żywności?

„Jesteś tym, co jesz” – stwierdzenie to przypisuje się Hipokratesowi, ale w XX wieku zapisał je Victor Lindlahr, dietetyk, który w 1923 roku napisał: „90 proc. chorób znanych człowiekowi spowodowanych jest przez tanią, kiepskiej jakości żywność, zatem «jesteś tym, co jesz»”. Osoby starsze szczególnie powinny dbać o swoją dietę, unikać pustych kalorii i tłustych potraw. Dobrym rozwiązaniem dla seniorów jest wprowadzenie do ich jadłospisu żywności funkcjonalnej, a w szczególności pieczywa. Warto podkreślić, że wszystkie nasze wypieki posiadają tzw. czystą etykietę, co oznacza, że nie zawierają spulchniaczy, konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Wśród chlebów foremkowych o prozdrowotnych właściwościach znajdziemy m.in. chleb razowy z maślanką, chleb orkiszowy z sezamem czy chleb pełne ziarno. Dowodem na wysoką jakość naszego pieczywa jest też fakt, że pieczywo o obniżonej zawartości sodu, zostało wyróżnione przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi.

Czym jest żywność funkcjonalna?

Terminem żywności funkcjonalnej określa się każde jedzenie, które ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie – kondycję psychiczną i fizyczną – dzięki dużej zawartości drogocennych dla naszego organizmu składników. To produkty, które naturalnie zawierają w sobie m.in. błonnik, witaminy czy probiotyki, a także te, o obniżonej zawartości cholesterolu. Taką funkcję może pełnić również pieczywo, wzbogacone w wiele składników. W branży piekarskiej od lat poszukuje się nowych kierunków rozwoju, aby produkować pieczywo prozdrowotne. Wzbogacone o konkretne substancje, może ono sprzyjać zachowaniu przez nas sprawności fizycznej i intelektualnej. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom, takim jak mąka z ziaren wiesiołka, otręby owsiane i aronia, pieczywo funkcjonalne od NOWEL to źródło białka i błonnika pokarmowego, a także magnezu, fosforu, potasu, cynku, witaminy B1 i kwasu foliowego.

Które pieczywo może uchodzić za funkcjonalne?

Przykładem pieczywa, które ma walory funkcjonalne i nie zawiera chemicznych dodatków, może być chleb wysokobłonnikowy, pełnoziarnisty czy wszystkie chleby z dodatkami ziaren. W ofercie NOWEL znajdziemy też na przykład Pieczywo od Serca, które spełnia wymogi żywności funkcjonalnej. Posiada ono o 25% mniej sodu niż zwykłe pieczywo. Dzięki obniżonej zawartości sodu i zwiększonej ilości naturalnych przeciwutleniaczy oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się ono także do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.

Sprzedawaj globalnie, piecz lokalnie