Aktualny komentarz GIS-u w sprawie bezpieczeństwa żywności i COVID-19

31 marca 2020 | Aktualności

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował informację, w której odpowiada na obawy klientów kupujących pieczywo sprzedawane luzem. Chociaż według naukowców niemożliwe jest zarażenie się koronawirusem drogą pokarmową, to wątpliwości dot. bezpieczeństwa żywności pojawiają się w przestrzeni publicznej.

Oficjalne stanowisko Głównego Inspektoratu Sanitarnego z 27 marca 2020 r.:

Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową. Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.

Nowel zdobywa 4 certyfikaty w programie „Doceń Polskie”!