Aktualny komentarz GIS-u w sprawie bezpieczeństwa żywności i COVID-19
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował informację, w której odpowiada na obawy klientów kupujących pieczywo sprzedawane luzem. Chociaż według naukowców niemożliwe jest zarażenie się koronawirusem drogą pokarmową, to wątpliwości dot. bezpieczeństwa żywności pojawiają się w przestrzeni publicznej.
Oficjalne stanowisko Głównego Inspektoratu Sanitarnego z 27 marca 2020 r.:
Ze
względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny
informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie
koronawirusem drogą pokarmową. Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny
przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i
higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub
torebek jednorazowych.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione
pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury
180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w
temperaturze ok. 60-70°C.