Pieczywo, odchudzanie i zdrowie. Jakie są fakty?
Funkcjonuje przekonanie, że aby zrzucić parę kilogramów należy wyeliminować niektóre produkty z codziennego jadłospisu, np. ulubione pieczywo. Jest to często popełniany błąd – eksperci wyraźnie wskazują, że tyjemy od nadwyżki kalorii, a nie od pieczywa czy zawartych w nim węglowodanów. Czas obalić mit i spojrzeć na badania naukowe!
Schudnij z głową!
Po pierwsze warto pamiętać, że podstawową zasadą żywienia jest zbilansowanie diety pod kątem liczby białek (10-20 proc. energii), tłuszczów (10–3 proc. energii), węglowodanów (50–60 proc. energii), składników mineralnych i witaminowych[1]. Choć wielu z nas doskonale zdaje sobie sprawę, jak powinien wyglądać dobrze zbilansowany posiłek, to tę teorię zdecydowanie trudniej wcielić w życie. Jeśli nie dostarczymy do naszego organizmu niezbędnej ilości węglowodanów, a w szczególności produktów z pełnego ziarna, to nie tylko jesteśmy narażeni na „efekt jo-jo”, ale również zagrożeni chorobą sercowo-naczyniową czy nowotworem żołądka[2]. Wyeliminowanie z diety węglowodanów – czyli m.in. pieczywa – może odbić się nie tylko na naszej wadze, ale i zdrowiu. Badania naukowe wskazują, że korzystnie na nasz organizm i sylwetkę wpłynie spożywanie około 30-40 g błonnika dziennie, a pieczywo pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w 57 proc.
Które pieczywo lepsze na odchudzanie?
Pieczywo wypiekane z jasnej mąki zawiera węglowodany rafinowane i przez to ma więcej kalorii. Ponadto, jest trawione szybko przez układ pokarmowy i przedostaje się do krwi w postaci cukru prostego glukozy[3]. Jeżeli więc sięgamy po ten typ wypieków należy mieć na uwadze, że nasz organizm musi szybko spożytkować dostarczoną energię, ponieważ w innym przypadku próbując usunąć glukozę z krwiobiegu, wytwarza duże ilości insuliny, które magazynuje później w tkance tłuszczowej i mięśniach[4]. Jeżeli jednak dbamy o dietę, a przy okazji uprawiamy sport, to na pewno nie powinniśmy obawiać się jasnego pieczywa – szczególnie przed treningiem. Natomiast, w przypadku gdy stronimy od aktywności fizycznej, wtedy lepszym wyborem będzie ciemne pieczywo. Charakteryzuje się m.in. dużą zawartością błonnika oddziałującego korzystnie na proces odchudzania, ponieważ dłużej odczuwany jest po nim efekt sytości.
Nie takie pieczywo kaloryczne, jak się wydaje
Zgodnie z analizami ekspertów przeciętna kaloryczność 100 g badanych gatunków pieczywa nie przekracza 250 kilokalorii, z wyjątkiem bułek pszennych, szczególnie maślanych[5].
Gatunek pieczywa | Wartość energetyczna [kcal/100 g] | Wartość energetyczna [kJ/100 g] |
Chleb zwykły pszenno-żytni | 215 | 902 |
Chleb wiejski | 218 | 911 |
Chleb mieszany ze słonecznikiem | 225 | 944 |
Chleb graham | 226 | 945 |
Chleb pełnoziarnisty pszenny | 207 | 876 |
Chleb pszenny | 231 | 967 |
Kajzerki | 290 | 1213 |
Bułki grahamki | 260 | 1086 |
Chleb żytni razowy | 184 | 770 |
Chleb pełnoziarnisty żytni | 205 | 856 |
Bułki pszenne zwykłe | 273 | 1144 |
M. Miśniakiewicz, Analiza wartości kalorycznej wybranych gatunków pieczywa [w:] Zeszyty Naukowe, nr 644, 2004, s. 47-55.
[1]K. Biedrzycka, Porównanie zaleceń żywieniowych z popularnymi dietami oraz skutki ich stosowania [w:] Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej, red. A. Wolska-Adamczyk, WSIiZ, Warszawa 2015.
[2]https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74904,pieczywo-dlaczego-warto-jesc-i-jakie-wybierac [26.08.2021r.]
[3] M. Miśniakiewicz, Analiza wartości kalorycznej wybranych gatunków pieczywa [w:] Zeszyty Naukowe, nr 644, 2004, s. 47-55.
[4] Tamże.
[5] Tamże.