KAJZERKA W ROLI GŁÓWNEJ
Królowa piekarnictwa, choć teraz niezwykle popularna, to niegdyś gościła na stołach elit. Jak to się stało, że kajzerka, z cesarskich wypieków, stała się naszym „chlebem” powszednim?
1 czerwca obchodziliśmy dzień bułki. Ta najbardziej popularna, chociaż trudno w to uwierzyć, jest produkowana dopiero od XVIII wieku. Mimo tak krótkiej historii, w ciągu trzech wieków kajzerka zdążyła podbić serca ludzi w wielu krajach i trudno wyobrazić nam sobie półki sklepowe bez tej charakterystycznej bułeczki
HISTORIA KAJZERKI
Jej historia rozpoczęła się podobno w 1760 r. kiedy to podano ją na jednym z bankietów cesarzowej Marii Teresy Habsburg. Niewiele osób jednak wie, że gdyby nie wiedeńscy piekarze i cesarz Franciszek Józef, dziś nie cieszylibyśmy się smakiem kajzerki. Bo to właśnie od słowa „cesarz” (niem. Kaiser) wzięła swoją nazwę. Choć możliwe jest również, że nazwa ta pochodzi od kształtu bułki, który przez charakterystyczne nacięcia przypomina koronę austriacką. Już w XVIII wieku kajzerka stała się niezwykle popularnym wypiekiem. Co ciekawe, nie wszędzie wygląda ona tak samo – w Krakowie kajzerka ma tylko cztery nacięcia, podczas gdy ta produkowana w Warszawie ma ich pięć. Najpowszechniejsza jest jednak kajzerka „warszawska”.
PRZEPIS NA ORYGINALNE KAJEZERKI
Kajzerki nie muszą służyć nam wyłącznie do kanapek. Równie dobrze jako przekąska na ciepło sprawdzą się… zapiekane bułki! Wystarczy odciąć wierzch kajzerki i lekko ugnieść jej środek. Na patelni podsmażyć ulubione dodatki, np. cebulę, pieczarki i szynkę, a następnie przełożyć je do środka bułki. Na to wbić surowe jajko. Tak przygotowaną kajzerkę wstawić do piekarnika i piec, dopóki białko się nie zetnie. Na koniec posypać startym serem i np. szczypiorkiem lub innymi ulubionymi ziołami. I pyszna kolacja gotowa!
OKIEM EKSPERTA FIRMY NOWEL
W piekarni NOWEL kajzerki są wytwarzane z czterech składników: wody, soli, mąki i drożdży. Do tego dochodzą dodatki, w postaci ziaren np. sezamu czy soli morskiej. Kajzerka jest wytwarzana jednofazowo. Najpierw łączone są ze sobą w odpowiednich proporcjach składniki, a następnie następuje proces miesienia ciasta. Ważna jest oczywiście temperatura i konsystencja ciasta. Potrafi ono ważyć nawet 400 kilogramów. Wydzielamy z niego docelowe bułki i nadajemy im charakterystyczny wygląd, poprzez stemplowanie. Tak przygotowane ciasto rośnie, by następnie trafić do pieca, kartonu, mroźni, a następnie do sklepów i na Państwa stoły– powiedział Ireneusz Kozłowski,Specjalista ds. Technologii i Rozwoju Produktów w Piekarni NOWEL.
Czy wiesz, że… w piekarni Nowel dostępnych jest aż 7 rodzajów kajzerek? Są to: kajzerka XXL na zakwasie, XXL siemię lniane, naturalna, z makiem, z sezamem, wieloziarnista i wieloziarnista z solą morską!